NoiZ guitar duo


Το NoiZ guitar duo είναι ο Pedro Izquierdo (Ισπανία) και η Ντόρα Νάκου (Ελλάδα). Οι δύο κιθαρίστες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg, όπου σπούδασαν υπό την επίβλεψη των Eliot Fisk, Matthias Seidel, Ricardo Gallén και Marco Tamayo. Από το 2009 εμφανίζονται τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ και κύκλους συναυλιών μουσικής δωματίου στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Έχουν συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Yehudi Menuhin Foundation Live Music Now, το Ateneul Roman στο Βουκουρέστι, το Instituto Cervantes σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Πρεσβεία της Ισπανίας στο Βερολίνο και στην Τεχεράνη, μεταξύ άλλων. Το ρεπερτόριό τους συμπεριλαμβάνει αυθεντικά έργα εποχής Baroque έως και έργα του 21ου αιώνα, καθώς και μεταγραφές των ιδίων για ντουέτο κιθάρας, πολλές από τις οποίες έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Ediciones Eudora. Οι συνθέτες Konstantin Vassiliev, Simone Fontanelli, Agustin Castilla-Avila, Rubén Parejo και Ορέστης Καλαμπαλίκης έχουν αφιερώσει συνθέσεις τους στο NoiZ guitar duo. Το 2009 ηχογράφησαν το πρώτο τους CD “Portraits” στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg. Το δεύτερό τους άλμπουμ “dos” (2014) κυκλοφορεί από τη γερμανική δισκογραφική εταιρία KSG. H Ντόρα Νάκου και ο Pedro Izquierdo κατοικούν στο Βερολίνο, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα με τη διδασκαλία.

pedro izquierdo

Γεννήθηκε στην Cartagena της Ισπανίας το 1983. Ξεκινάει σπουδές κιθάρας σε ηλικία 10 ετών στην Almansa και αργότερα στη Valencia, με καθηγητές τους Pedro Jesús Gómez, Marco Smaili, Rubén Parejo και Antonio Galindo. Ολοκληρώνει τις σπουδές του παίρνοντας Πτυχίο (2003) και Δίπλωμα (2007) με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Ειδικό Βραβείο Τιμητικής Διάκρισης. Στην ηλικία των 15 ετών συμπράττει για πρώτη φορά ως σολίστ με ορχήστρα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Carles Trepat, Ricardo Gallén, Joaquin Clerch, David Russell και με το Duo Melis, ενώ παράλληλα έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς κιθάρας στην Ισπανία. Το 2007 κερδίζει υποτροφία από τον οργανισμό Junta de Comunidades de Castilla - La Mancha για τη φοίτησή του στον κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg με καθηγητή το Marco Tamayo, τις οποίες ολοκληρώνει το Δεκέμβριο του 2009 με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Διάκριση (Master of Arts). Τον Ιανουάριο του 2010 γίνεται δεκτός στο Hochschule für Musik Weimar στην τάξη του Ricardo Gallén, για τη συνέχιση των σπουδών του με ειδίκευση στη Μουσική Δωματίου. Ο Pedro Izquierdo διδάσκει κλασική κιθάρα στα κρατικά ωδεία των δήμων Havelland και Potsdam-Mittelmark του Βραδεμβούργου (Γερμανία).

ντόρα νάκου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Σε ηλικία 10 ετών ξεκινάει σπουδές κιθάρας με τη Λουκία Σαμούρκα και παίρνει το δίπλωμα της το 2004 με βαθμό Άριστα παμψηφεί, Α’ βραβείο και Τιμητική Διάκριση Εξαιρετικής Ερμηνείας από το ωδείο Φίλιππος Νάκας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Roberto Aussel, Roland Dyens, Frederic Hand, Jeremy Jouve, Timo Korhonen, Carlo Marchione, Duo Melis, Ευάγγελο Ασημακόπουλο, Λίζα Ζώη, Δημήτρη Ιωάννου, Κώστα Κοτσιώλη και έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα, από όπου έχει αποσπάσει βραβεία και επαίνους. Το Σεπτέμβριο του 2007 γίνεται δεκτή στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg με καθηγητές τους Eliot Fisk και Ricardo Gallen και ολοκληρώνει τόσο το βασικό (Bachelor of Arts, Ιούνιος 2008) όσο και το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών (Master of Arts, Νοέμβριος 2010) με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Διάκριση. Τον Ιανουάριο του 2010 γίνεται δεκτή στο Hochschule für Musik Weimar στην τάξη του Ricardo Gallén, για τη συνέχιση των σπουδών της με ειδίκευση στη μουσική δωματίου. Η Ντόρα Νάκου διδάσκει κλασική κιθάρα στα κρατικά ωδεία των δήμων Havelland και Potsdam-Mittelmark στο Βραδεμβούργο και Reinickendorf στο Βερολίνο (Γερμανία).